Nieuwe naam, meer mogelijkheden! Meer weten

Oliewissel: waarom, wanneer en hoe

Waarom een oliewissel?

Hierbij vervangt men de motorolie, oliefilter en dichting van de aftapplug.

Hoe dikwijls?

Dit varieert naargelang het automerk en uw rijgedrag (aantal kilomters per jaar, veelvuldig aanzetten en stoppen, enz. ). In het algemeen wordt aangeraden om jaarlijks een oliewissel te doen, ofwel elke 10 000 à 15 000 km.

Na te kijken tijdens de oliewissel

  • De oliefilter: dit onderdeel houdt de motor proper. De filter en de dichting van de aftapplug worden bij elke oliewissel vervangen.
  • De brandstoffilter: deze vangt vuil op dat zich in de brandstof kan bevinden (diesel of benzine) en dient elke twee oliewissels vervangen te worden, of volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • De luchtfilter: deze vangt vuil op dat zich in de aanzuiglucht naar de motor kan bevinden. Hij wordt bij elke oliewissel gecontroleerd en bij elke twee oliewissels vervangen.
  • Olie: deze vermindert de wrijving tussen de motoronderdelen en verhindert dus slijtage. Ze wordt bij elke oliewissel ververst.

Voertuig zonder regelmatige oliewissel = gevaar!

Motorolie bestaat uit molecuulketens die zich tussen de bewegende metalen onderdelen bevinden. Deze moleculen verminderen het directe contact tussen de metalen onderdelen en gaan op die manier slijtage tegen. Gedurende het gebruik van de motor ontbinden deze moleculen geleidelijk, tot er geen smering meer gebeurt. Een regelmatige oliewissel voorkomt dus dure reparaties.

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van de Bosch Car Service garages.

bosch logo

Was dit artikel nuttig?