Wanneer moet je een schadegeval melden?

Artikel bijgewerkt op 06/05/2022

Aan het einde van een huur merk je misschien nieuwe sporen van slijtage of schade op.

We proberen ervoor te zorgen dat je wordt vergoed voor elk schadegeval, maar houd in het achterhoofd dat schade niet hetzelfde is als normale slijtage. Door normaal gebruik van de auto ontstaat er na verloop van tijd natuurlijke slijtage. Een aantal elementen kan het proces van natuurlijke slijtage versnellen, zoals het verhuren van de auto of het parkeren van de auto op de straat.

Getaround vergoedt geen enkele vorm van normale slijtage, zowel binnenkant als buitenkant van de auto, en we definiëren onze verantwoordelijkheid hieronder in enkele richtlijnen. Wij vervangen geen elementen van de auto die louter cosmetische schade zijn en geen invloed hebben op de veiligheid van de auto.

Schade ontstaat na een incident, voorbeelden zijn een bluts of een kras, of na een ongeluk met een derde partij. In dat geval heeft de verhuurder duidelijk recht op een schadevergoeding. Dergelijke zaken moet je aan Getaround melden.

Vergeet niet dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor het onderhouden van het cosmetische uiterlijk en de mechanische kwaliteit van je voertuig.

De verschillende scenario's lijsten we hier voor je op.

Lak en carrosserie

De lak en carrosserie van een voertuig zal na verloop van tijd op natuurlijke wijze slijten. Dit geldt voor kleine krassen of deuken in bumpers en gemonteerde onderdelen. Voertuigen die niet in de garage staan, op straat geparkeerd staan en/of gevoelig zijn voor deze elementen, kunnen versnelde slijtage vertonen.

Splinters:

Slijtage: kleine splinters in het lakwerk die het metaal niet blootleggen. Voorbeeld: kleine kiezeltjes op straat botsen tegen de bestuurdersdeur waardoor de lak op enkele plaatsen afschilfert.

Schade: splinters die het metaal blootleggen, als gevolg van een schok met een groter object of een ander voertuig.

Deuken:

Slijtage: deuken met een diameter kleiner dan 5 cm, zonder afgeschilferde lak, zijn gevolg van slijtage. Een voorbeeld: Je ziet 2 deuken kleiner dan 5 cm op het dak en de lak is niet afgeschilferd, dan is dat slijtage.

Schade: deuken groter dan 5 cm diameter, met afgeschilferde lak, ongeacht de plaats op de auto.

Krassen:

Slijtage: krassen of schrammen tot een diameter van 5.5 cm (de lengte van een credit card), zonder afgeschilferde lak, wordt beschouwd als slijtage. Deze krassen kunnen met lak worden bijgewerkt. Een voorbeeld: Je ziet een kras van 5.5 cm diameter die glad is en die je niet voelt als je er met je vinger over gaat.

Schade: krassen met een diameter groter dan 5.5 cm die je kan voelen met je vinger zijn schade (dit zijn geen minikrasjes meer, de deklaag of verf is eraf). Als je een kras hebt van meer dan 2.5 cm die na het vernieuwen met de lak nog steeds zichtbaar is, dan kunnen we dit misschien als schade behandelen.

Bumpers:

De bumpers dienen om de auto te beschermen bij botsingen bij lage snelheid. Meer precies, ze zijn gemaakt om de schade aan de motorkap, de kofferbak, het rooster, uitlaatklep en het koelsysteem binnen de perken te houden. Vermits het hun taak is om de auto te beschermen bij ongevallen is het logisch dat bumpers gevoeliger zijn voor een versnelde slijtage. Ze hebben gewoonlijk meer krassen en deuken dan de andere onderdelen van de auto.

Slijtage: Alle krassen, deuken of splinters hierboven vermeld op de hoeken van de bumpers.

Schade: Elke duidelijke deuk veroorzaakt door het rijgedrag van de huurder.

Ruiten, ramen en lichten:

De ruiten en ramen zullen in de loop van de tijd aan slijtage lijden, zowel tijdens het routinematig rijden als gebruik. Bestaande problemen zoals barsten of krassen kunnen een versnelde slijtage vertonen als ze in de loop van de tijd worden verwaarloosd. Schade die de veiligheid van de auto in gevaar brengt (bijvoorbeeld; het zicht van de bestuurder en verkeerde koplampen en achterlichten), moet worden gerepareerd.

Slijtage: microkrassen of enkele splinters in het glas die het gezichtsveld niet beïnvloeden, zijn aanvaardbaar. Bovendien, krassen die ontstaan door splinters, moeten snel behandeld worden zodat erger voorkomen kan worden. Droge, gescheurde, broze barsten rond de voorruit/ruiten door veroudering en door schilfers of inkepingen in de tint van de ruiten.

Schade: Elk ander element dat de veiligheid van de bestuurder in gevaar brengt. Alle barsten groter dan een € 1 muntstuk.

Velgen en wieldoppen:

Velgen en wieldoppen zijn heel belangrijk voor de bescherming van de wielen, en daarom zijn ze erg vatbaar voor krassen en barsten. Slijtage aan dit onderdeel is dus veel groter dan aan andere onderdelen van het voertuig. Getaround beschouwt het als schade als het duidelijk is dat het wiel een grote klap heeft opgevangen.

Slijtage: krassen, schrammen of deuken, zolang de velg of wieldop niet is gebarsten of gebroken.

Voorbeeld: je ziet een kras kleiner dan 2,5 cm op een van de wieldoppen, maar de wieldop is niet gebarsten of gebroken.

Schade: krassen, schrammen of deuken die erg diep zijn en die duidelijk het gevolg zijn van een botsing met een ander oppervlak (zoals het voetpad), of wanneer de wieldop gebarsten of gebroken is.

Interieur & exterieur - vorm, tapijten, bekleding en bedieningselementen:

De binnenkant van de auto zal geleidelijk slijtage vertonen door herhalend normaal gebruik. Vergeet niet dat sommige voertuigen vatbaarder zijn aan slijtage, bijvoorbeeld minibusjes.

Slijtage: bedieningselementen, raamregelaars, scharnieren, compartimenten, panelen, sierstrips, handgrepen, grendels en sloten die loskomen of eruit vallen. Tapijt en bekleding worden vuil, scheuren en verslijten. Alle permanent en niet-permanent bevestigde apparatuur en accessoires.

Schade: barst in een onderdeel van het interieur of diepe krassen, gaten of brandplekken.

Mechaniek en transmissie

Mechanische systemen en bijhorende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage door de tijd heen. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de mechaniek van het voertuig te onderhouden. Voertuigen die niet onderhouden worden zoals door het fabriek voorgeschreven, kunnen snellere slijtage ervaren.

Aandrijflijn

Dit systeem verbindt de assen van de auto. Dit omvat de transmissie, de versnellingsbak, het differentieel en de aandrijfas.

Remmen:

Met dit systeem vertraagt en stopt het voertuig. Dit omvat parkeerremkabels, parkeerremhendel, hoofdremcilinder, remleidingen, remklauw, reservoir, remblokken, slangen, vaten, rotors en rempedalen.

Wielophanging

Het systeem dat een voertuig beschermt tegen de wegomstandigheden. Dit omvat veren, schokdempers en stutten, koppelingen, bussen, controle-arm, bladveer, torsiestang, stabilisatorstang, trekstang en knokkels.

Koppeling

Het systeem dat de motor verbindt en loskoppelt van het transmissiesysteem. Dit omvat de koppelingsplaat, de drukplaat, het vliegwiel en de pedalen met zuiger- of katrolsysteem. Wij nemen de reparatie van de koppeling voor onze rekening als je auto jonger is dan 5 jaar (of als de koppeling is gerepareerd door een in de fabriek gecertificeerde monteur). Je wordt gedekt volgens de slijtage van de koppeling. Als de koppeling een levensverwachting van 150.000 km had en de bestuurder heeft deze beschadigd terwijl hij nog maar 100.000 km had afgelegd, word je voor een kwart van de reparatiekosten gedekt. Als je geen informatie kan geven over de levensduur van je koppeling, dan gaan wij ervan uit dat dit 150.000 km is.

Houd er rekening mee reparaties na een storing niet door onze verzekering worden gedekt. Het is jouw verantwoordelijkheid om je voertuig te onderhouden. Een schriftelijk rapport van een deskundige is nodig als je vermoedt dat er mechanische schade is die veroorzaakt werd door de bestuurder. Getaround kan je helpen bij het vinden van een expert.

Cabriolets

Cabriolets hebben speciale kenmerken die andere auto's niet hebben. Deze onderdelen kunnen verslechteren door herhaald en routinematig gebruik.

Getaround vergoedt geen versleten of kapotte cabriokapbekleding als gevolg van natuurlijke blootstelling aan de elementen. Daarenboven betaalt Getaround niet voor scheuren in of mechanische defecten aan de cabriokap. Een voorbeeld: Het sluiten of openen van de kap wanneer de auto geparkeerd staat.

Bestelwagens

Bestelwagens zijn gevoeliger voor versnelde slijtage, omdat ze voornamelijk worden gebruikt om voorwerpen van A naar B te verplaatsen. De carrosserie van het voertuig heeft echter dezelfde richtlijnen als hierboven, omdat de binnenkant van het voertuig gevoeliger is voor krassen en deuken die Getaround beschouwt als slijtage in plaats van schade.

Slijtage: Krassen en deuken aan de binnenkant van het busje. Dit wordt beschouwd als normale slijtage, aangezien het voertuig wordt gebruikt om vracht te vervoeren.

Schade: Duidelijke krassen groter dan 7 cm aan de buitenkant van het busje waar de lading kan zijn gevallen en het voertuig beschadigd is. Of als de binnenkant van het voertuig duidelijk gebarsten of gebroken is.

Voertuigen ouder dan 10 jaar

Voertuigen die meer dan 10 jaar oud zijn, hebben meer te verduren gehad en hebben daardoor meer slijtage ondervonden. Het is niet verwonderlijk dat de carrosserie van de auto een paar krassen, schrammen of deuken meer heeft dan een nieuwer voertuig. Bij oudere auto's is het noodzakelijk dat het mechanisch onderhoud van de auto regelmatig wordt uitgevoerd. Net als bovenstaande richtlijnen is de veiligheid van de auto het belangrijkst. Alle schade die de veiligheid van de auto aantast, moet worden gerepareerd voordat de auto opnieuw kan worden verhuurd.

Hybride en elektrische voertuigen

Hybride en elektrische voertuigen hebben dezelfde slijtage als voertuigen op brandstof en vereisen hetzelfde routineonderhoud. Bovendien zal de levensduur van de batterij na verloop van tijd korter worden, net als die van elke andere batterij. Een drie jaar oude auto kan een aanzienlijk kortere periode hebben dan een gloednieuwe elektrische auto.

(1) Elektrische aandrijvingsbatterij: een hybride voertuigaccu is vergelijkbaar met andere accu's, behalve dat hij oplaadbaar is en voldoende vermogen heeft om een groot zwaar voertuig een paar meter of een paar kilometer over de weg te kunnen verplaatsen.

(2) Hybride aandrijfeenheid/regelaar: een hybride aandrijfeenheid omvat een hybride mechanisme met ten minste één elektromotor en een overbrenging die de aandrijfkracht over de voor- en achterwielen verdeelt.

(3) Oplaadpoort: een deel van het systeem dat elektrische energie levert voor het opladen van plug-in hybride of elektrische voertuigen.

(4) Laadstation: (EVSE) Electric Vehicle Supply Equipment levert elektrische energie uit een elektriciteitsbron om een hybride of elektrische batterij op te laden.

Was dit artikel nuttig?