Richtlijnen voor variabele prijzen

Je kan verschillende prijzen per dag kiezen. Je kan bijvoorbeeld de prijs per dag tijdens de zomer, feestdagen en weekends verhogen, of de prijs per dag door de week of op tijdstippen waar je minder huuraanvragen krijgt verlagen. Om de prijzen van je kalender te kiezen, ga je naar Mijn auto’s > Mijn zoekertje beheren > Prijs. Je kan voor verschillende dagen verschillende prijzen instellen. Zo kan je de prijs tijdens de zomer, feestdagen of weekends verhogen of de prijs voor weekdagen en periodes met minder huuraanvragen verlagen.

Om je prijzenkalender in te stellen ga je naar Mijn auto's > Mijn zoekertje beheren > Prijs > Variabele prijzen. Je kan de volgende elementen instellen:

  • Een prijs voor het laagseizoen (werkdagen)
  • Een normale prijs
  • Een prijs voor het hoogseizoen (vakanties, zomer, ...)

Wanneer je deze prijzen bevestigt, worden deze automatisch toegepast op je prijzenkalender voor de komende 3 maanden. Het staat je echter vrij om de prijzen handmatig aan te passen.

Hoe werkt mijn prijzenkalender met degressiviteit?

Zelfs als je een aangepaste prijs selecteert op je kalender, zullen wij dezelfde degressiviteit toepassen als voor je ‘normale’ prijzen (meer informatie over hoe wij in deze situatie de normale prijzen berekenen). Bijvoorbeeld, als iemand je auto boekt voor een 3-daagse huur, dan zijn dit je prijzen:

Prijs per dag (inclusief je kalenderprijzen):

  • Dag 1: 40
  • Dag 2: 30
  • Dag 3: 30

Korting voor een 3-daagse huur: 20%

We passen de degressiviteit toe op de som van je prijzen per dag: (40+30+30) * 80% = € 80.

NB: Indien een huurder een huur van 8 uur of minder boekt op een dag met een aangepaste prijs, dan gebruiken we die prijs om de huurprijs te berekenen (45% van de dagprijs voor het eerste uur, en dan lineair omhoog tot de dagprijs voor het 9de uur).

Hoe zit dat met een huur die begint op vrijdag en eindigt op zaterdag?

Wanneer een huur twee kalenderdagen beslaat, moeten wij beslissen welke kalenderprijs we gebruiken om de huurprijs te berekenen. Indien je op vrijdag bijvoorbeeld een prijs van € 40 hebt ingesteld en € 50 op zaterdag, dan is het belangrijk om te weten met welke dag we rekening gaan houden.

In dat geval houden we rekening met de prijs van de dag die het meest is gebruikt. Als de huur bijvoorbeeld op vrijdag om 19:00 uur begint en eindigt op zaterdag om 15:00 uur, dan baseren we het bedrag op de prijs van zaterdag (de huur besloeg namelijk 5 uur op vrijdag en 15 uur op zaterdag).

Indien beide dagen net zo veel gebruikt worden, dan berekenen we de prijs op basis van de eerst gebruikte dag.

Was dit artikel nuttig?