(Onderzoek) Europese Week van de Mobiliteit

Brussel, 15 September – Naar aanleiding van de Europese Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september onthult Drivy, het leidend platform voor autoverhuur tussen particulieren in Europa, de resultaten van een onderzoek over de kijk van de Belgen op de nieuwe mobiliteitsoplossingen. De enquête, uitgevoerd bij 1000 Belgen door het onafhankelijk onderzoeksbureau Harris Interactive, geeft een duidelijk beeld weer over hoe Belgen met deze snelgroeiende markt omgaan.

Meer dan de helft van de Belgen is voorstander van de nieuwe mobiliteitsoplossingen

Carpoolen, autoverhuur tussen particulieren, autodelen en particuliere wagen met chauffeur: de Belg ziet vele nieuwe alternatieven voor een eigen auto. Bijna 7 Belgen op 10 overweegt deze nieuwe vervoerswijzen te gebruiken, met name jongeren (92%). Autoverhuur tussen particulieren trekt bijvoorbeeld 52% van de jongeren aan. De nieuwe generatie hecht dus minder belang aan autobezit en verkiest gebruik naargelang hun noden.

De nieuwe mobiliteitsdiensten: een goedkoper, groener en makkelijker alternatief

Het merendeel van de Belgen is van mening dat dat de overheid de nieuwe mobiliteitsoplossingen moet steunen. 3 op 4 willen immers dat de overheid ook de ontwikkeling van nieuwe diensten helpt bevorderen.

De twee belangrijkste voordelen verbonden aan nieuwe mobiliteitsdiensten zijn volgens de Belgen hun impact op het milieu en op de portefeuille: 87% denkt dat men met de nieuwe mobiliteitsdiensten geld kan besparen; hetzelfde percentage associeert deze vervoersmogelijkheden met milieubescherming.

Volgens 70% van de Belgen vergemakkelijkt het divers aanbod aan diensten de dagelijkse verplaatsingen. Ruim 3 op 4 vinden daarnaast dat het een mogelijkheid biedt om nieuwe mensen te ontmoeten.

De eigen auto: een revolutie in volle gang

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het autobezit volgens de Belgen de komende jaren minder belangrijk zal worden. Bijna de helft (46%) vindt dat dit al het geval zal zijn binnen 10 jaar. Terwijl de meerderheid het autobezit associeert met het idee van vrijheid (92%), worden de problemen van de eigen auto ook erkend: de vervuiling en de hoge kosten worden respectievelijk vermeld door 76% en 88% van de ondervraagden.

Samengevat:

  • 59% van de Belgen vindt dat het autobezit binnen 20 jaar minder belangrijk zal zijn, 46% binnen 10 jaar en 31% binnen 5 jaar.

  • Bijna 7 Belgen op 10 overweegt nieuwe mobiliteitsdiensten te gebruiken voor hun verplaatsingen, met name jongeren (92%) (carpoolen, autodelen, particuliere wagen met chauffeur, autoverhuur tussen particulieren).

  • Voordelen verbonden aan de nieuwe mobiliteitsdiensten volgens de Belgen: financieel (87%), ecologisch (87%), sociaal (76%) en het vervoer vergemakkelijken (70%)

  • Ruim 3 op 4 Belgen acht het belangrijk dat de overheid de nieuwe mobiliteitsdiensten ondersteunt.